Loes Heijmans – Beek (35 jaar, getrouwd, 2 kinderen)

“Als het maar geen diabetes is! Ik hoor het mijn vader nog zo zeggen.” Het is januari 2004. Loes studeert aan de Hogere Hotelschool in Maastricht en komt net terug na een stage van 6 maanden in Valencia. “Ik had wel veel dorst en was continu moe, maar de alarmbellen gingen nog niet af toen.” Loes kon een hele fles frisdrank achteroverslaan en dan nog dorst hebben, dat vond ze wel een beetje vreemd.

Haar vrienden organiseerden een welkom thuis feestje voor Loes. Die avond dronk ze 15 glazen water en had daarna nog dorst. Loes lacht: “Ja, ik dacht er eerlijk gezegd niet zoveel over na, ik dronk gewoon veel.”

Ze besloot toch even naar de huisarts te gaan, die wilde dat ze bloed liet prikken. “De eerste keer werd ik weer naar huis gestuurd omdat ik niet nuchter was. Wist ik veel.” Toen ze de volgende dag terugkwam kreeg ze binnen 5 seconde haar diagnose: diabetes type 1! “Normaal is je glucosewaarde tussen de 4 en de 8. In mijn geval was het 16.9. Dan weet je genoeg.”

De huisarts stuurde haar meteen door naar het ziekenhuis. Loes kwam terecht bij de internist en diabetesverpleegkundige en kreeg een spoedcursus. “Wat is een hypo, wat is een hyper en ik moest leren spuiten op een sinaasappel. Soms blijven mensen verplicht in het ziekenhuis, in mijn geval moest ik het met de spoedcursus doen. Dus ik zat om 18.00 uur gewoon weer thuis aan het eten en moest voor het eerst een spuit in mijn buik zetten. Heel onwerkelijk.”


Loes ging in 5 luttele seconden van ik heb nooit iets naar ik moet 6 keer per dag spuiten. “Dat vergde wel even wat aanpassing.” Loes ging terug naar Maastricht om haar studie af te maken. Elke ochtend kreeg ze een SMS van haar moeder: Hoe gaat het? “Nu snap ik dat ze eigenlijk elke ochtend even checkte of ik nog leefde, zij moest ook leren omgaan met de nieuwe situatie. Toen vond ik het vooral bemoeizuchtig.” Diabetes type 1 gedijt het beste bij rust en regelmaat. “Best een uitdaging in een studentenleven. Het is eigenlijk alles wat je niet wilt als je nog studeert.” Loes durfde bijvoorbeeld niet meer zomaar dronken te worden, dat vond ze doodeng. “Als je drinkt, dan daalt je bloedglucose pas later, als je slaapt. Dan kunnen er dus hele enge dingen gebeuren. Een coma is dan niet uitgesloten. Dan denk je wel drie keer na voor je dat extra wijntje neemt.”

Over het ontstaan van diabetes type 1 worden nog steeds nieuwe onderzoeken gedaan. De onderzoeken die er nu gedaan zijn lijken op een genetische afwijking te wijzen. Maar daar heeft Loes ook niks aan. “Volgens de arts had ik het ook pas 10 jaar later kunnen krijgen, maar ik had het uiteindelijk sowieso voor mijn kiezen gekregen. Domme pech!” Als je in de media iets over diabetes hoort, dan gaat dat vaak over diabetes type 2. Dit type komt vaker voor bij mensen met overgewicht of bij ouderdom. “En dan krijg je dus al snel te maken met vooroordelen. Dat vond ik wel eens lastig.” Mensen met type 2 maken minder insuline aan, mensen met type 1 maken helemaal geen insuline aan, en zijn daarom aangewezen op spuiten of op een insulinepomp.

“Het spontane was eraf,” zegt Loes, “ineens moest ik alles gaan plannen. Samen even wandelen met Remco kon ineens niet meer. Dat moest voorbereid worden.” Remco en Loes zijn ondertussen 18 jaar samen, ze kennen elkaar al van voor de diagnose. “Ik was ervan overtuigd dat ik een veel leuker mens was voor ik diabetes kreeg. Dat geloofde ik ook echt.” Ze kan er nu om lachen, maar dat heeft best een tijd gekost. “Als ik bijvoorbeeld ga sporten omdat ik een paar kilo kwijt wil, dan sta ik voor het sporten een Mars ofzo naar binnen te werken, puur voor de suikers. Dat is toch irritant?”

(Artikel loopt door onder de foto.)

In eerste instantie wilde Loes geen kinderen, bang voor wat haar en de baby te wachten stond.  Omdat er voor haar hoge risico’s aan een zwangerschap zitten kwam Loes in de medische molen terecht. “Voor je überhaupt mag proberen om zwanger te worden, moet je glucosewaarde onder een bepaalde grens zitten. Dus mijn internist wist samen met ons als eerste dat we een kindje wilde, superromantisch!” Loes lacht. Uiteindelijk krijgt het stel groen licht. Na 2 miskramen (er is een verhoogd risico op een miskraam bij vrouwen met Diabetes) is Loes zwanger van hun eerste zoon. “Eerlijk gezegd vond ik die hele zwangerschap geen reet aan” zegt Loes stellig. “Je leeft van controle naar controle, het is super medisch allemaal.” Omdat een hoge glucosewaarde niet alleen invloed heeft op Loes, maar ook op haar ongeboren baby, ervaart ze dan ook veel stress tijdens haar hele zwangerschap. “De tweede zwangerschap was ik een stuk relaxter, je weet wat er komen gaat.”

Al vanaf voor haar eerste zwangerschap hield Loes een dagboek bij over haar leven met diabetes type 1. Het laatste hoofdstuk gaat over de eerste miskraam. Het boek werd uitgegeven en zo stond Loes op haar eigen boekpresentatie, 6 weken zwanger van haar eerste zoon. “Dat was heel erg bijzonder.” Zwanger worden en zijn terwijl je Diabetes hebt, dat was weer een heel ander hoofdstuk, en omdat er geen ervaringsverhalen bestonden, besloot Loes ook hier een boek over te schrijven.

(Artikel loopt door onder de foto.)

“Mensen vinden er al snel wat van als je diabetes hebt. Je zal vroeger wel te veel suiker hebben gegeten. Of Oh moet je spuiten, dat zou niks voor mij zijn.” Loes moet lachen. “Ik zei dan altijd  joh, dat leek me nou zo leuk om 6 keer per dag te moeten spuiten, ik dacht doe mij maar Diabetes.” En zo ontstond de titel van haar boek. In eerste instantie uit sarcasme, maar nu ook een kleine ode aan haar ziekte. “Zonder diabetes type 1 had ik al die bijzondere dingen die ik nu doe, nooit gedaan. Ik sta heus niet juichend op elke dag, maar het levert me ook wel wat op, in plaats van dat het me alleen maar wat kost.”

Loes heeft van haar diabetes type 1 haar werk gemaakt. Ze heeft 2 boeken geschreven, geeft lezingen en maakt Diabetes TV voor het Diabetes Fonds.

“Het is bijzonder dat als jij je eigen shit deelt, anderen mensen daarmee geholpen zijn. Hoe gaaf is dat?”


Meer weten over Loes, haar boeken of de lezingen die zij geeft? Je vindt het op haar website.

Wil je Diabetes TV terugkijken, dat kan! Via het YouTube kanaal van Diabetes Nederland kun je alle afleveringen terugzien.