Nicole van Zurk (43, getrouwd, 2 kinderen)

“Ik leef wel gewoon met dat dikke hoofd!” Nicole lacht en vertelt verder. “Op de één of andere manier ben ik altijd positief geweest. Ik vertrouw er altijd op dat het goed komt!”

Het typeert de manier waarop Nicole omgaat met de tegenslagen in haar leven. Het lijkt wel of ze een abonnement heeft op heftige valpartijen waarbij ze continu, letterlijk, haar hoofd stoot.

“Toen ik een jaar of zeven was wilde ik met rollerskates de berg af racen. Aan weerszijde van een steel had ik 2 vuilniszakken gehangen. Als ik nou maar hard genoeg ging, dan zou ik kunnen vliegen!” Het vliegen mislukte jammer genoeg en Nicole kwam hard tot stilstand tegen een muur. Overal zat bloed en Nicole had een zware hersenschudding. Ze moest toen 6 weken in een donkere kamer liggen, dat was toen de behandelmethode. “Dat stelde nog niks voor bij die keer dat ik flauw viel in de sauna.” Ze moet weer lachen. “Ik was even bewusteloos geweest en dan word je dus week wakker in je nakie terwijl er allemaal mensen om je heen staan. Best gênant.”

En zo was er ook nog die klap tegen haar hoofd tijdens een ritje in de Filipijnse riksja. De stalen behuizing zat ontzettend laag voor een lange Nederlandse. De bestuurder racete over een hobbel waardoor Nicole met haar hoofd tegen de stalen behuizing klapte. “Toen ze in het ziekenhuis een scan wilde maken, bleek ik allergisch te zijn voor de contrastvloeistof. Daar ben ik bijna van dood gegaan. Lig je daar op een Filipijnse IC met 2 van die strijkijzers boven je hoofd! En toch wist ik: het komt goed!”


En zo waren er nog een aantal voorbeelden waarbij Nicole letterlijk haar hoofd stoot. Het doet haar gestel geen goed. Een behoorlijk stevig turnongeluk als kind doet ook een lieve duit in het zakje. Nicole valt en wil niet aangeven dat ze veel pijn heeft. “Nee hoor, het gaat wel!” Als ze een tijd later met klasgenoten op studiereis is in Rome, kan ze ineens niet meer lopen. “Ik sta dus voor altijd bekend als dat meisje dat door Rome is gedragen!” Ze schiet weer in de lach.

Na talloze onderzoeken blijkt dat er in de rug van Nicole een ruggenwervel scheef stond. Ze start met een orthomanuele therapeut. “Ken je dat je enkels vocht vasthouden, en dat ze helemaal opzwellen? Dat is dus wat er met mijn hoofd gebeurde. Bijvoorbeeld na een yogales, een handstand of als ik had geslapen zonder kussen. Omdat het zo vast zat kon er wel vocht naar mijn hoofd, maar niet meer terug.” Vandaar dat ze op een bepaald punt maar gewoon besloot te leven met haar dikke hoofd.

Door alle valpartijen waarbij ze meerderde hersenschuddingen en whiplashes opliep en haar verschoven wervel kreeg Nicole last van chronische hoofdpijn. Ze probeert van alles om ervanaf te komen, tot een nektractie aan toe. Via een machine wordt haar nek opgerekt zodat er meer ruimte ontstaat tussen haar wervels. Dit zou de pijn aanzienlijk moeten verminderen, maar dat gebeurt niet.

Via haar werk in de Filipijnen komt ze in contact met massages. In deze cultuur is massage geen luxe-dienst, maar iets wat gezien wordt als noodzakelijk voor de gezondheid. Ze probeert verschillende soorten massages uit, en het blijkt dat de Thaise massage geweldig aanslaat voor haar pijnklachten. Haar masseur vindt dit niet gek: “Hij heeft het aan mij uitgelegd alsof er in mijn rug een spinnenweb zit van overbelaste spieren van al die ongelukken, dat alles tegenhoudt. Door dat spinnenweb te behandelen, kan alles weer op gang komen.” Het werkt bij Nicole. Voor het eerst in tijden is ze pijnvrij.

Omdat deze Thaise massage haar zo goed bevalt besluit ze een opleiding te doen in Thailand om zelf leraar te worden voor deze specifieke massages. Als ze start met haar opleiding ontmoet ze in de klas haar huidige man: Manel. “Het was echt zo’n gestreste Spaanse marketingmanager.” Manel had een stevige baan en mopperde voor hun ontmoeting vaak over zijn werk. Tot hij een masseur ontmoet. “Jij hebt veel leuker werk, zei Manel tegen hem, dat wil ik ook, ik wil ook zo blij thuiskomen.” Ook bij Manel was het zaadje gepland. Hij stort zich ook op de opleiding en tijdens de eerste dag ontmoette hij en Nicole elkaar, de rest is geschiedenis.                                                          

Terug in Nederland besluit Nicole dat ze 1 dag per week wil gaan masseren, en 4 dagen haar gewone baan gaat uitvoeren. “Het is toch een beetje wat de maatschappij van je verwacht, en in die flow ging ik zonder nadenken mee. Zonder me af te vragen of dit wel was wat ik echt wilde.”

Nicole moet voor een zakenreis vliegen. Het vliegtuig vertrekt uiteindelijk niet. Tijdens het taxiën valt er een koffer uit het bagagerek op het hoofd van Nicole. Nicole wordt wakker in het VU ziekenhuis. Het herstel gaat moeizaam en Nicole zit bijna een jaar in de ziektewet. Ook willen zij en Manel een gezin stichten. Nicole wordt zwanger, wat op dat moment nog niemand weet, behalve zij en Manel.

“De dag voordat ik precies 1 jaar in de ziektewet zat had ik een gesprek bij de neuroloog waar ik bij liep.” Het gesprek komt op de positieve uitwerking van de Thaise massages. Nicole deelt haar gevoel dat ze dit eigenlijk voltijd zou willen doen. “Waarom ga je daar dan niet voor?” De vraag van de neuroloog overvalt Nicole. In haar hoofd komen allerlei bezwaren naar boven, met bovenaan het argument: je zegt je baan niet op als je net zwanger bent. Maar de neuroloog brengt uiteindelijk het zwaarstwegende argument naar voren: “Wat dacht je van je gezondheid? Ik ga binnenkort met pensioen, ik heb alles wel gezien. Ik zie dat deze massages jouw gezondheid enorm veel goed doet. Dus waarom zou je dit niet gewoon doen? Voor je gezondheid?”

Veel tijd heeft Nicole niet nodig om erover na te denken. Meteen na het gesprek met de neuroloog gaat ze naar haar werkgever om haar baan op te zeggen. “Het was zo’n sterk gevoel. Ik moest het wel doen.” Nicole is er duidelijk over: “Door massages geven en ontvangen gaat je serotonine (het gelukhormoon) omhoog en je cortisol (het stresshormoon) omlaag. Daarbij stimuleert het de  bloedsomloop, waardoor ik meer bloed en zuurstof naar mijn hoofd krijg en mijn hoofdpijn verminderde en daarna zelfs wegbleef! Meer wetenschap heb ik niet nodig.”

Haar werkplek verandert van een druk kantoor naar een mooie ruimte met rustgevende muziek en het ruikt er heerlijk. “Elke dag maak ik mensen blij met massages, en ik leer mensen ook hoe ze anderen goed kunnen masseren. Weet je hoeveel energie dat geeft.” Nicole wordt fysiek steeds sterker en haar hoofdpijn blijft weg. Samen met Manel opent ze hun eigen massageschool in Amsterdam. Een franchise van de ITM Chiang Mai school waar ze beide ooit zelf les hebben gekregen. “Laatst realiseerde ik me dat we al ruim 10.000 mensen Thaise massage hebben geleerd, hoe gaaf is dat?”

Op de vraag of Nicole echt altijd positief is, en nooit een rotdag heeft is ze heel duidelijk. “Manel zegt regelmatig tegen mij Get out of your pinky world!” Ze moet verschrikkelijk hard lachen. “Dat klopt ook gewoon. Ik heb een rotsvast vertrouwen in de toekomst. Zonder positivisme kom je er niet, dan zou alles wel heel zwart en zwaar zijn.

Ik ben positief en zo zal ik ook altijd blijven.”


Wil je meer weten over de massageschool van Nicole en Manel? Kijk dan even op de website.