“Ik ben super trots op de keuzes die ik heb gemaakt!” Het gesprek met Feline begint meteen positief. “Ik zag je oproep en voelde me gelijk aangesproken!” Het enthousiasme van Feline straalt ervan af en werkt aanstekelijk. Voor Feline was het kneiterhard werken om te kunnen zien wat voor rijk leven zij eigenlijk leeft. “Ik maak ook nog genoeg mee, dat mensen zich niet of te weinig realiseren dat ze zelf de regie kunnen voeren, dat ze zelf keuzes kunnen maken. Eeuwig zonde!”

Op de vraag wanneer Feline zich bewust werd van het feit dat ze bewust keuzes kon maken, blijft het heel even stil. “Wat levenservaring betreft heb ik op vroege leeftijd al een aardige duit in het zakje gedaan”. “Toen ik jonger was, maakte ik wel keuzes, maar die waren toen nog niet gericht op mezelf. Die waren veel meer gericht op de buitenwereld. Puur omdat ik op die leeftijd me nog niet bewust was hoe ik nu kon vóelen wat mijn eigen behoeften waren” Ze komt met het voorbeeld van de scheiding van haar ouders. Het was een echte vechtscheiding. “Ik heb er toen voor gekozen om bij mijn vader te blijven wonen, maar dat was puur een loyaliteitskwestie, of dat echt een bewuste keuze was, durf ik eigenlijk niet te zeggen. Ik dacht tóen dat ik daar goed aan deed. Welke keuze ik ook gemaakt zou hebben, moeilijk was het toch wel.”

Feline krijgt automatisch een zorg rol in het gezin. Zowel haar vader als haar halfbroer worden ernstig ziek, de één krijgt prostaatkanker en de ander hersentumoren. Beiden kampen al eerder, en mede door de ziekte versterkt, met ernstige gedragsproblemen, dat zich o.a. uit in agressie en verslaving. Moeder heeft regelmatig last van burn-outs en zusje is 2 jaar jonger, waardoor Feline altijd aan het zorgen is. “En dan voor iedereen, behalve voor mezelf.”


In haar pubertijd krijgt Feline te maken met seksueel geweld door een “vriend” van haar halfbroer. Uit schaamte en angst voor de dader en de mogelijk agressieve reactie van sommige familieleden, zwijgt ze hier 7 jaar lang over tegen haar familie en vrienden. “Niks zeggen is ook een keuze. Achteraf was dit niet een handige keuze, maar deze werd gevoed door angst. Pas jaren later toen ik het wel leerde delen, begreep ik pas hoeveel ik mijzelf te kort had gedaan met de keuze om het niet te vertellen. Het was destijds nou eenmaal noodzakelijk voor mijn veiligheid om het zo te doen, dacht ik.”

Op haar 17e neemt ze weer een besluit. “Dit keer deels gevoegd door jeugdige reislust, honger naar nieuwe ervaringen en deels gevoed door een vluchtdrang.” Ze vertrekt voor een jaar naar Venezuela. “Een prachtig jaar! Het wonen bij gezinnen en o.a. het vrijwilligerswerk in een Universitair Ziekenhuis, hebben me zoveel inzichten gegeven. Dat had ik niet willen missen.”

Als Feline terugkomt in Nederland zoekt ze opnieuw hulp. “Alleen, hulp zoeken en aanvaarden is ontzettend moeilijk als je zelf eigenlijk niet hebt geleerd om te praten over wat er allemaal gebeurd is en dan ook nog te leren vragen wat je nodig hebt.” Ze studeert International Business & Languages en daarna studeert ze Pedagogiek. De specialisatie tot sociotherapeut helpt haar om de patronen uit haar eigen jeugd beter te plaatsen. “Die opleiding en de psychotherapie waren fantastisch! Ik leerde zoveel over mijzelf en dat heeft enorm geholpen om krachtig om te gaan met wat ik allemaal had meegemaakt.”

Ondertussen heeft Feline de liefde van haar leven ontmoet. Alle kennis en inzichten die ze heeft opgedaan in de afgelopen jaren, maken dat ze zich zo rond haar 22’ste realiseert dat ze de luxe heeft om bewust keuzes te maken. “Ik vond dat een enorm inzicht! Je hebt zelf de regie over je leven, over hoe je met bepaalde zaken omgaat, een enorme luxepositie die je voor jezelf kunt creëren.”

Feline is ervan overtuigd dat het soms ook helemaal prima is om niet te weten welke keuze je moet maken. “Als ik kijk naar het voorbeeld van mijn zwijgen over het seksueel geweld wat mij is aangedaan, is dat een mooi voorbeeld. Blijkbaar heb ik aangevoeld dat er in de situatie waar ik toen in zat, geen veilig vangnet was, waardoor ik op dat moment ook geen keuze kon maken.” Dat bleek ook toen Feline na 7 jaar de moed had verzameld om haar familie toch te vertellen over wat haar is aangedaan. De reactie waar ze bang voor was, die kwam ook. “Het is pijnlijk om geen steun te ontvangen of om te horen dat je niet de waarheid spreekt.” Het blijft even stil. “Ja, dat is echt heel pijnlijk.” Het leert Feline wel dat mensen soms vanuit hun eigen angst of patronen op sommige momenten niet in staat zijn ervoor te kiezen om een ander te steunen. “Een harde les, ja natuurlijk! Maar wel eentje, die bevestigt dat je zelf de regie moet pakken over je leven.”

“Gelukkig zijn is gewoon heel hard werken, dat komt je niet aanwaaien.” Ze zegt het stellig. “En natuurlijk ben ik niet altijd maar gelukkig, het is een proces waar je aandacht aan moet blijven besteden, niks gaat namelijk vanzelf.”

Door haar ervaringsdeskundigheid én werkervaring als sociotherapeut weet Feline dat het niet voor iedereen mogelijk is om zich bewust te zijn van het feit dat je zelf keuzes kunt maken. Feline is ervan overtuigd dat het zeker helpt als je van huis uit een goed voorbeeld hebt gehad. “Als jij vanuit huis uit leert om over je gevoel te praten, en een goed voorbeeld krijgt in verantwoording nemen, dan maakt dat het veel makkelijker voor je om later zelf toe te passen. Het is echter niet zo dat “het niet meekrijgen van huis uit”, dus ook betekent dat je het niet kunt leren, want dat kan zeker wel, mits je dat wilt!”

Uiteindelijk vindt Feline prachtige banen, zoals in het Emma Kinderziekenhuis AMC en als casemanager op een psychiatrische afdeling in de gehandicaptenzorg. Ze ondersteunt kinderen, jeugd en later volwassenen die daar om uiteenlopende redenen terecht komen; “Van een vuurwerk ongeluk tot aan Palliatieve zorg’. 


Na jarenlang werken, raakt door een opstapeling van alle levenservaringen haar systeem op. Normaal simpele virussen zorgen bij Feline voor orgaanuitval en chronische gevolgen, waardoor ze haar werk uiteindelijk niet kan doen. Ze is een jaar uit de running, en ondervindt hier nog steeds de chronische gevolgen van. “Mijn lichaam is niet meer in staat om altijd maar aan te staan. Daarbij is mijn kinderwens in een klap minder vanzelfsprekend geworden. Met een ‘vaste baan’, dacht ik te hebben voldaan aan de wensen van mijn omgeving, de maatschappij en die van mijzelf. Hier leerde ik opnieuw dat er altijd risico’s zullen zijn, hoeveel veiligheid je ook inbouwt. Feline kiest er bewust voor om hard te werken haar gezondheid te verbeteren en wil de beperking omzetten in iets positiefs.

Ze neemt wederom de regie over haar eigen leven en start haar eigen trainingsbureau. “Yes ik realiseerde me hoeveel meer van mijn kwaliteiten ik kan ontwikkelen als ik ga ondernemen.” Met het trainingsbureau zorgt ze voor systeemgerichte aandacht voor Hoogsensitivteit (HSP) en begaafdheid. Ze ondersteunt leerkrachten, ouders en kinderen in een onderwijssetting, maar zeker ook particulieren!

De liefde van haar leven blijkt in 2015 niet voor haar leven te zijn, en kiest ze opnieuw voor haarzelf. Iets waar Feline vrede mee heeft. Ondertussen woont ze samen met haar nieuwe liefde. “Bij hem kan ik 100% mezelf zijn, en durf ik andere keuzes te maken. Keuzes gericht op mij, op hem en op ons samen.”

Sinds vorig jaar heeft Feline haar 2e onderneming opgericht, vanuit de De Colorful Soul Academy opende ze nu ook een Soulful Business School. De afgelopen jaren is ze vaak benaderd door andere ondernemers die vastlopen, en daarom besloot ze om een uniek framework te ontwikkelen voor creatieve bedrijfseigenaren die graag leren om vanuit hun soulstory een krachtige business neer te zetten. “Door vallen en opstaan en de regie weer te pakken over mijn leven en bedrijf heb ik zoveel inzichten gekregen. Die lessen deel ik graag met andere gelijkgestemden ondernemers, vanuit een speciaal ontwikkelde methode die écht werkt! Daar ben ik zelf het levende bewijs van.”

Terugkijkend op de vraag of alles dus inderdaad draait om keuzes maken zegt Feline resoluut: “Ja! Als je bij elke tegenslag blijft hangen in de vraag waarom jou dit nu moet overkomen en je je niet realiseert dat je de luxe hebt om te kunnen kiezen hoe hiermee om te gaan, dan is dat eigenlijk een straf voor jezelf.”

“Een rijk leven gaat niet over geld, een rijk leven gaat over kiezen voor jezelf en je eigen verhaal schrijven!”


Meer weten over het werk wat Feline doet? Informatie kun je vinden op haar website.