“Als je geen fundament hebt, dan zul je dat zelf moeten bouwen, en dat is keihard hard werken!” Chantal komt daadkrachtig over. Een powervrouw met een behoorlijke trackrecord.

Als jong meisje had zij altijd de droom om als een Florence Nightingale aan de slag te gaan in Afrika. Een droom die ze lang terzijde heeft geschoven. Haar leven liep anders, en Chantal maakte carrière in de corporate wereld. “Ik wilde laten zien dat ik er toe deed!” Dit doet ze niet onverdienstelijk. Jarenlang draait ze mee aan de top. Een zakenvrouw die ogenschijnlijk alles goed voor elkaar heeft. Alleen is ze niet gelukkig. Ze voelt dat er wat mist, en in 2006 kiest Chantal ervoor om haar meisjesdroom na te jagen. Ze vertrekt naar Kenia!

In Kenia wordt ze geraakt door de passie van de mensen, de levensvreugde die ze ziet en de wilskracht van de vrouwen. “Aan alles voelde ik dat ik daar moest zijn, dat ik hier een bijdrage aan wilde leveren.” Chantal start haar onderneming I-Care. Een organisatie die wasbaar maandverband ontwikkelt, produceert en distribueert. Zodat meisjes, in de achtergestelde gebieden van Kenia, ook tijdens hun menstruatie “door kunnen leven”.


“Een prachtige tijd, waar ik mijn hele ziel en zaligheid in kwijt kon. Ik had mezelf een nieuw pad gegeven, eentje waar ik diep gelukkig van werd.” In 2016 beland I-Care in de rode cijfers en moet Chantal een moeilijke beslissing nemen. De stekker ging eruit. “Vreselijk!” zegt ze daarover. “Ik voelde me lamgeslagen, teleurgesteld en verdrietig.”

Over haar besluit om naar Kenia te gaan en de route die ze daar heeft afgelegd, schreef Chantal een boek: “Op hoge hakken in Afrika!” En hoewel I-Care niet meer bestaat, draagt Chantal nog steeds haar steentje bij als ambassadeur van Simavi. Van elk verkocht boek, gaat er een bijdrage naar Simavi.

“En dan is er dus ineens niks meer,” zegt Chantal. “Je moet opnieuw op zoek naar wat jouw verhaal is.” Ze kwam erachter dat ze nog steeds acteerde vanuit haar masculiene kwaliteiten. Kwaliteiten die haar goed van pas kwamen toen ze nog in de corporate wereld werkte, maar die haar nu in de weg zaten. Ze besloot om meer naar haar feminiene kwaliteiten te gaan luisteren en deze in te zetten in de zoektocht naar haar eigen verhaal. “Vrouwen hebben een stuk van zichzelf ingeleverd om zich staande te kunnen houden in dit mannenbolwerk, terwijl juist die feminiene kwaliteiten zo belangrijk zijn.”

En zo komt Chantal op een nieuw pad terecht. Ze wordt voorvechter van de feminiene kwaliteiten. “Vrouwen kunnen heel prima klagen.” Chantal lacht. “De vraag die ik ze stel: “How do you show up? Wat doe jij er dan zelf aan om het anders te maken? En dat zet ze aan het denken.” De reacties zijn behoorlijk wisselend. Er zijn vrouwen die de boodschap van Chantal enorm omarmen, maar er is ook veel weerstand. “Zwelgen is altijd de makkelijkste oplossing! Net als een ander de schuld geven van jouw problemen.” Chantal is duidelijk in haar boodschap. “Turn your wounds into wisdom! Dat is pas krachtig!”

Door de route die ze zelf heeft moeten afleggen in de zoektocht naar haar feminiene kwaliteiten,  en het leren waarderen van die kant van zichzelf weet Chantal dat het een flinke innerlijke strijd kan zijn. “In mijn geval had ik helemaal geen veilige basis als kind gehad, er was geen fundament, geen vangnet. Ik heb kunnen overleven door mijn masculiene kwaliteiten. Om dan weer terug te gaan, een nieuw fundament te bouwen en daarbij je feminiene kwaliteiten voorop te stellen, dat is niet makkelijk, maar het kan wel!”

De basis is, volgens Chantal, om je elke dag bewust te zijn van het feit dat je keuzes kunt maken en deze dan ook echt te maken. “Het zijn de hormonen die door je lijf razen die het je soms lastig kunnen maken.” Chantal: “Tijdens mijn menstruatie ben ik echt een draak en weinig positief!” Ze lacht. “En dat geldt natuurlijk voor meer vrouwen. Hormonen maken het je niet persé makkelijker om consistente keuzes te maken, of altijd voluit te kunnen genieten van de luxe om die keuzes te kunnen maken.”

Op de vraag of Chantal nog tips heeft voor vrouwen die hun eigen feminiene kwaliteiten meer willen omarmen, is ze duidelijk, het is een ongoing proces. Niet iets met een kop en een staart. Lef is hierin belangrijk. Om in de spiegel te kijken, het aan te gaan en datgene durven loslaten wat niet meer dient. Maar dit zijn haar belangrijkste tips:

Waar komt het vandaan?  Zorg dat je duidelijk hebt, waar je masculiniteit vandaan komt, of misschien ben je wel helemaal doorgeslagen naar de andere kant. Wanneer is dit ontstaan? Hier liggen soms hele tragische verhalen aan ten grondslag. Dus hier moet je wat mee, en dat kan best wel eens een pijnlijk proces zijn.

Bewegen! Ga hardlopen of wandelen, naar buiten, de natuur in! Omdat je letterlijk fysiek in beweging komt, zul je merken dat je ook mentaal makkelijker in actie modus komt.

Zorg goed voor jezelf! Ga in bad met een wijntje, begin met schilderen, ga muziek maken. Doe iets waar jij van ontspant. Als vrouwen zijn wij bijna altijd bezig met anderen, en vergeten we voor onszelf te zorgen. Terwijl juist die zelfzorg de ontspanning geeft die we zo nodig hebben. En nee, dat is niet egoïstisch, dat is broodnodig!

“Uiteindelijk is het doel om jezelf weer op de eerste plek te zetten en je eigen kracht te claimen.” Chantal lacht even: “Na alle tijd die ik in I-Care had gestoken voelde ik me net een uitgeknepen citroen. Ik was passie gedreven, maar mezelf totaal voorbijgelopen en had niet goed voor mezelf gezorgd. Ik heb geleerd dit echt actief wel te doen, anders hou je het niet vol.”


Chantal is spreker en coach, geeft lezingen, trainingen en workshops.

Haar missie is om vrouwen weer de Leading Lady te laten zijn in hun eigen leven. Wil je meer weten over het werk dat Chantal doet? Je vindt het op haar website.