Ergens in 2016 zat ik met vriendin L. op het terras. We hadden een roerige tijd achter de rug, en dat is het understatement van de eeuw. Onder het genot van een glas wijn (dit kunnen er ook meerdere geweest zijn) bespraken we hoe onze vriendschappen veranderd waren in deze afgelopen periode.

Sommige vriendschappen overleefden onze klotejaren niet, er kwamen nieuwe bij en bestaande vriendschappen verdiepten zich. Al kletsende vroegen we ons af waarom we eigenlijk zo weinig stil stonden bij deze vriendschappen. Het zijn de mensen die je zelf kiest om contact mee te hebben, om mee te lachen en te huilen, om leuke dingen mee te doen, om te steunen of gesteund te worden.

Individueel gezien hadden we dat echt wel eens uitgesproken naar deze personen, maar ze en groupe bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun leek ons eigenlijk een veel mooier gebaar. En daar ontstond het startpunt voor onze vier-de-vriendschap-dag. We openden een spaarrekening, startte een brainstrom en plande een datum ver vooruit.


De voorbereidingen waren eigenlijk minstens net zo leuk als de dag zelf. Een geheime Facebookgroep, een zelfgemaakte uitnodiging (met een zelf ontwikkeld logo uiteraard), een voorbezoek aan de locatie, vervoer regelen, het vullen van goodiebags en natuurlijk het schrijven van de speeches.

In de zomer van 2017 was het zover. Ons spaarsaldo was dik genoeg om onze beider inner circles mee uit te nemen. Ze wisten alleen de locatie (een scouting pand in Amsterdam-Oost) en dat ze er op hun paasbest uit moesten zien. En dat zagen ze! Wat een plaatjes. Vriendin L. en ik hadden voor de gelegenheid ook een prachtige set nieuw uit de winkel laten aanrukken, dus iedereen was klaar voor een mooie avond.

We zijn gaan eten bij de Kas (sowieso een aanrader, ook als je niks te vieren hebt). Op het terras, onder het genot van een glas bubbels hebben wij aan de aanwezige dames verteld waarom ze er waren, en waarom we zo dankbaar zijn dat ze in ons leven zijn. Kleenex heeft goede zaken gedaan die avond.

Na een exorbitant menu en dito glazen wijn kwam er ook nog de J & L goodiebag voor alle dames. Op alle woorden van zing, vecht, huil etc. van Ramses Shaffey hadden wij een klein cadeau bedacht. Is er nog ergens Kleenex? De avond eindigde aan het bier bij een studentenhuis. Denk ik. Geloof ik. Meen ik me zo te herinneren. Ik weet het niet meer precies.

Mijn punt? Vriendschap is er om te vieren. En natuurlijk vertellen we onze dierbaarste vrienden hoe blij we zijn met ze, hoe fijn we het vinden dat ze ons steunen en er voor ons zijn. Maar een avond zoals deze, waarop al je lieve vriendinnen bij elkaar zijn en je ze dit ten overstaan van elkaar kunt vertellen, vond ik een hele bijzondere gebeurtenis. Eentje die ik nooit meer zal vergeten!

Dus, ben je aan het opkrabbelen? Hebben je vrienden je daar enorm mee geholpen? Open die spaarrekening, zet elke maand een bedrag aan de kant en plan die vier-de-vriendschap-dag!

Je kunt je melden bij mij en L. voor organisatie tips! Vriendschapfeestjeeventplanners.com