Aimee van Hooff (44 jaar, gescheiden, 1 dochter)

“Als dan je wereld zoals je die kent ineens een enorme kentering maakt, dan heb je volgens mij 2 keuzes: of je verliest jezelf er helemaal in, of je gaat er weer wat van maken!” Aimee is heel duidelijk. “Ik heb voor het positieve gekozen, en daar ben ik top op de dag van vandaag nog heel erg blij mee, en ook trots op!”

In 2015 emigreert Aimee met haar toenmalige man en hun dochter (zij was toen vier) naar Frankrijk. “We gingen voor meer rust, ruimte en een warmer klimaat!” Na een aantal jaren erover praten, fantaseren en er nog meer over praten, hakken ze uiteindelijk de knoop door. Haar man vindt een baan in Zuid-Frankrijk. Het gezin, inclusief 2 katten, vertrekt “vol optimisme” naar La Douce France.

De eerste anderhalf jaar waren heerlijk. “We hebben zoveel gedaan en gezien, het was een soort uitgerekte vakantie.” Daarna begint het aarden, de routines en werden ook de minder leuke dingen ontdekt aan leven in een ander land. Aimee was al freelance copywriter, maar start ook als emigratie coach voor Nederlandse vrouwen in het buitenland die niet gelukkig zijn.


Vorig jaar mei kondigt de man van Aimee aan te willen scheiden. “Voor mij kwam dit erg onverwacht!” Al heel snel realiseert Aimee zich dat de sleutel bij haar ligt. “Ik dacht al snel, shit, nu heb ik dus twee keuzes. Of ik stort in en ga denken in onmogelijkheden, alleen in het buitenland met mijn dochter, OF ik besluit dat ik gelukkig ben en dat ook gewoon wil blijven, hier in Frankrijk. En hoe ga ik dat doen?” ze lacht: “Als je gelukkig bent, dan wil je dat toch inderdaad blijven? Voor mij was dat een hele bewuste keuze.”

“Veel mensen vinden het een dappere keuze.” Aimee snapt dat ergens wel, maar vindt het eigenlijk ook de normaalste zaak van de wereld. “Je laat een ander toch niet jouw geluksgevoel bepalen?” En dat klinkt natuurlijk vele malen makkelijker dan het in werkelijkheid is. Maar in de basis wordt het wel bepaald door op een bewuste manier keuzes te maken.

“Veel mensen laten zich leiden door een bepaalde mate van angst”, stelt Aimee. “Dat had ik ook kunnen doen. Ik red het niet met mijn freelance inkomen alleen, mijn familie is in Nederland, ik heb een vangnet nodig. Allemaal gedachten die voortkomen uit angst.” Volgens Aimee zijn we op een bepaalde manier allemaal verknocht geraakt aan zekerheid, en dat is dan vaak ook nog schijnzekerheid. Angst kan natuurlijk een prima raadgever zijn, maar in sommige gevallen kan het je ook enorm belemmeren.

“Kijk, de eerste stap was natuurlijk al om überhaupt naar Frankrijk te verhuizen. Daar is al een bepaalde mate van lef voor nodig. Je laat je land, familie en vrienden achter om een nieuw bestaan op te bouwen. Dus ik wist van mezelf dat die lef er wel in zat.” Vrienden en familie vinden de keuze van Aimee om in Frankrijk te blijven met haar dochter soms best lastig en spiegelen haar dan ook angstige scenario’s voor. “Ik begrijp dat, maar als ik nu gelukkig ben waar ik zit, dan moet ik het toch op zijn minst een kans geven?”

Er werd in haar omgeving ook wel geroepen dat ze meteen haar man eruit moest zetten. Aimee doet dat niet, want dat wil ze niet. “En dat vinden anderen dan weer gek en dan gaan die hokjes opspelen” zegt ze. “Het is zo makkelijk om te zwelgen in een slachtoffer rol. Ik heb toch zelf ook een aandeel in het verhaal? En we hebben samen een dochter!” Aimee wilde bewust niet naar die kijk-mij-eens-zielig-zijn plek, waar sommige haar toch naar toe probeerden te duwen. “Dat is iets wat ik toen geleerd heb: wat mensen zeggen is hun ding, en niet het mijne!”

Al voor de scheiding was Aimee zich gaan verdiepen in de kracht van positieve gedachten. Elke ochtend stond ze op en schreef ze op wat ze die dag wilde bereiken en hoe ze zich wilde voelen. “Op die manier ben je prima in staat om je gedachten te sturen, zodat je anders naar de wereld om je heen kijkt.” Een boek wat haar hier erg mee op weg heeft geholpen is Miracle Morning van Hal Erold.

Ze schiet ineens heel hard in de lach: “Ik wil niet overkomen als één of andere positiviteits-goeroe ofzo, want ik heb heus wel eens een enorme baaldag! Ik ben er wel van overtuigd dat je ook die baaldag positief kunt draaien.” Soms wordt Aimee wel eens wakker en dan voelt ze al ik heb een rothumeur, als ze dan haar dochter naar school heeft gebracht dan gaat ze een kopje koffie drinken bij de bakker in het dorp. “Ik knap daar altijd zo van op, even zitten, even om me heen kijken naar de straten, de mensen die voorbijlopen. Dan is die bui meestal weer zo verdwenen.

Bij keuzes die ze nu moet maken, stelt ze zichzelf nu altijd de vraag: Voel ik me hier prettig bij? En vanuit die gedachte gaat ze dan handelen. Dit werkt voor haar heel prettig. “Daarom was ik zo enthousiast over je oproep! Mensen mogen zich wel wat meer realiseren dat ze zelf een aandeel hebben in het verloop van hun leven, dat ze zelf de luxe hebben om keuzes te kunnen maken. Zwelgen kan iedereen, er bewust voor kiezen om op te staan en door te gaan kan iedereen in elk geval leren, als je maar wilt.”

Aimee heeft zichzelf een jaar de tijd gegeven om een verder leven op te bouwen daar in La Douce France, en heeft er alle vertrouwen in dat het haar gaat lukken. “Natuurlijk zal het wel eens pittig worden, daar twijfel ik geen seconde aan, maar het niet proberen zou ik eeuwig zonde vinden.” Als ze denkt aan de toekomst en zichzelf de vraag stelt voel ik me hier prettig bij, dan is het antwoord een 100% ja. “Ik heb een heel sterk gevoel dat mij vertelt: het komt goed! Dus daar ga ik voor!


Wil je meer weten over de Miracle Morning? Meer informatie vind je hier.

Meer weten over het werk van Aimee, je vind het op haar website.