Breaking news: Janke doet haar life planner de deur uit. Al zo lang als ik me kan herinneren heb ik een “ding” met planners en agenda’s. Maar vanaf vandaag stop ik ermee. Afgelopen week kwam ik tot de conclusie dat ik van deze tik eigenlijk alleen maar minder productief wordt. En dat was nou precies niet de bedoeling.

Planner Junkie

Mensen die mij goed kennen, weten dit: Ik ben een planner junkie. Bij voorkeur van de dikke massieve life planners die ik (gepersonaliseerd en wel) uit Amerika laat komen. Zoals die van Erin Condren bijvoorbeeld. Dit heeft me overigens al een paar keer een naheffing opgeleverd van de douane, maar dit geheel terzijde. Kosten van zo’n prachtige life planner: gemiddeld zo’n € 100,00. Om het een klein beetje goed te praten voor mezelf: Dit is dan wel inclusief prachtige planner folio, 3 sticker boekjes, een lus voor mijn pen en natuurlijk een stuk of vijf nieuwe pennen. Allemaal in dezelfde kleurstelling natuurlijk.

Zo’n life planner kan je helemaal zelf vormgeven. I love it. Dus naast het agenda gedeelte prop ik mijn life planner vol met extra’s. Een budget extra. Een reflection gedeelte. Een aantal pagina’s vol met collecties. (Voor de niet planner junkies: boeken, series, films enzo die je gekeken hebt en nog wilt lezen of kijken.) In mijn planner junkie bestaan heb ik al menig planner versleten. En nooit werkte het helemaal lekker voor me.

Structuur

In zowel mijn zakelijke leven als mijn privé leven heb ik een soort drang naar structuur. Ik ga nou eenmaal vrij goed op structuur en overzicht. Als ik dat niet heb, dan ben ik niet op mijn best. Dit zal mijn directe omgeving ook direct beamen. Work in progress zullen we maar zeggen. Je zou zeggen dat zo’n life planner dus echt rete veel voor me doet. Alles hangt van planningen en lijstjes aan elkaar.

Niet dus. Het goed bijhouden van zo’n life planner is een dagtaak op zich. Elke planner weer begin ik enthousiast aan invullen, bijhouden en het wiel steeds opnieuw uitvinden. En ook elke planner weer ben ik het na een aantal maanden zo zat dat ik planner in de kliko gooi. Niet echt natuurlijk, want daar is de planner veel te duur voor. Maar ik gok dat er al een planner of 8 ligt te verstoffen in mijn kast.

Averechts effect

Vandaag zat ik dan ook eens kritisch naar mijn prachtige planner te kijken. Prachtig is hij (of zij) zeker. Maar ook een doorn in mijn oog. De planner is voor mij een soort constant reminder van alle dingen die ik nog moet doen, alle dingen die ik beter zou kunnen doen en alle dingen die ik ooit wil doen maar nooit tijd voor maak. Super demotiverend en weinig productief. Daarbij kost het bijhouden van de planner me zoveel tijd dat de productiviteit van een werkdag ook met bakken achteruit gaat.

Wil ik echt over 5 jaar weten hoe mijn energieniveau was in 2020 (reflection) of dat ik in week 25 toch meer water had moeten drinken en op maandag niet gewandeld heb, terwijl dat wel in mijn tabel stond (habit tracker)? Boeit het me over 2 jaar eigenlijk dat ik vandaag  €75,00 aan een monteur heb uitgegeven voor de vaatwasser en dat mijn spaarsaldo daardoor minder is geworden (budget pagina’s)?   

Mijn gok? Vast niet. Dus kwam ik tot de conclusie dat mijn life planner mijn leven niet per se makkelijker maakte, maar vooral veel zwaarder. Ik ben namelijk best streng voor mezelf en kan dus echt wakker liggen van die wandeling op maandag die ik niet kan afkruisen. Joehoe, gaat het goed Janke? Ook kan ik de conclusie dat mijn energieniveau niet op peil was (want blijkbaar vind ik een zes niet op peil) mezelf behoorlijk kwalijk nemen. Een compleet averechts effect dus.

Terug naar de agenda

Ondertussen weet ik met mijn 38 jaar heel goed wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan. Daar heb ik dus geen life planner meer voor nodig. Heb jij de behoefte om dat eens voor jezelf uit te zoeken dan kan ik je een planner echt aanraden. Ik doe het niet meer. Het is ook niet nodig.

Wat ik dus ook weet van mezelf is dat ik wel een agenda nodig heb. En bij voorkeur eentje waar ik ook mijn to-do lijstjes in kwijt kan. Niks meer en niks minder.

Dus morgen komt de bezorger een nieuwe agenda brengen. Links de week. Recht notities. Heerlijk. Simpel. Overzichtelijk. Gestructureerd. Precies wat ik nodig heb.

En die life planners? Die moeten misschien nu toch maar eens eindelijk de binnenkant van mijn papier kliko gaan bestuderen.

Andere berichten in de categorie Inspiratie: