Door de bizarre dood van mijn vriend leerde ik een heleboel. Over mezelf. En over het leven. Deze levenslessen deel ik de komende weken met je. Wie weet heb jij er ook wat aan.

Ik zal nooit prediken dat je moet doen alsof om je doelen te behalen. Faking it op de lange termijn heeft wat mij betreft alleen maar nadelen. Je verliest je identiteit, je geloofwaardigheid en eigenlijk ook je waardigheid. Althans, zo zie ik dat.

Op korte termijn iets faken kan wel degelijk zinvol zijn.

Een paar dagen na de uitvaart van Stefan stelde mijn moeder voorzichtig voor om naar de geitenboerderij te gaan. Het was tenslotte ook “gewoon een donderdag!” Ik heb haar vol verbazing aangekeken. “Nee, natuurlijk ga ik niet mee. Ik ga nooit meer ergens naar toe. De wereld kan me gestolen worden. Waarom zou ik in hemelsnaam naar een fucking geitenboerderij willen?

Lang verhaal kort, 30 minuten later zat ik in de auto. Naar de geitenboerderij inderdaad. Want: moeders! Hatelijk. Terwijl ik dwars uit het raam keek heb ik iets gemompeld als: “ik doe wel alsof ik het leuk vind he mam!” Ik denk dat ze knikte, maar ik wilde haar niet aankijken, dus helemaal zeker weten doe ik dit niet.

De geitenboerderij was mwoah. Mijn zoon vond het geweldig. Al gillend ontweek hij alle kleine geitjes die zijn haar voor wortels aanzagen, voerde de babygeiten en schrokte een geitenijsje naar binnen. Mijn moederinstinct deed met hem mee. Gillen, voeren en what the hell zelfs een ijsje eten.

Toen mijn geitenvoerder die avond in bed lag en ik nog met mijn moeder buiten zat, zei ik tegen haar: “Als ik maar lang genoeg doe alsof ik een geit leuk vind, dan ga ik hem vanzelf wel weer leuk vinden.” En zo werkt het precies: Na gedaan te hebben alsof ik geiten heel leuk vond, het ijsje me goed smaakte en ik nergens anders had willen zijn dan op de geitenboerderij dacht ik: dit is het! Fake it till you make it. Er komt geheid een punt dat ik geiten wel weer kan waarderen. Mijn kind is blij, en dat is voor mij al voldoende.

Dagje naar het strand de week erop: Fake it till you make it.

Weekendje Efteling: Fake it till you make it.

Zwemmen in Center Parcs: Fake it till you make it.

Doen alsof je iets leuk vindt heeft als grote voordeel dat je weer in actie komt. En van actie komt altijd meer actie. Zo werkt het nou eenmaal. Je gaat weer een soort van deelnemen aan de wereld, aan de maatschappij.


Nou heeft deze strategie meer voordelen dan alleen het feit dat je in actie komt, kwam ik achter. Wat handig is, want dat geeft een strategie zin!

Ik poste op social media vaak foto’s van dit soort uitjes. In dit specifieke geval een selfie van mijn zoon, van mij en van een geit: de geitenselfie. Iedereen weet wat er aan de hand is, en daar staat Janke met haar zoon een selfie te maken met een geit! Wauw. Wat is zij een held. Ik werd overladen met complimenten.  Ik voelde die heldenstatus absoluut niet, maar ik werd wel warm van de oprecht gemeende complimenten. En al was het fake! Ik krijg er wel waardering voor.

Kijk maar eens naar jezelf. Als jij een compliment krijgt over iets wat je gedaan hebt… Dan voel je je toch een koningin op dat moment? Het boost je zelfvertrouwen en geeft je daardoor weer meer vleugels voor je volgende stap. Of die nu fake is of niet. En uiteindelijk ga je het zelf ook geloven.

Fake it till you make it: de beste overlevingsstrategie binnen rouw! Voor mij althans. Er komt vanzelf een dag dat je denkt: “Ik vind geiten echt heel leuk.”