Door de bizarre dood van mijn vriend leerde ik een heleboel. Over mezelf. En over het leven. Deze levenslessen deel ik de komende weken met je. Wie weet heb jij er ook wat aan.

Was ik een ander persoon voor en na de dood van Stefan? Die vraag krijg ik behoorlijk vaak. En dat is meteen een ingewikkelde vraag.

Nee, in de kern ben ik niet veranderd. Ik ben nog steeds Janke die zich drukker maakt dan nodig om kleine onzin dingen. Ik heb nog steeds wel eens een ochtendhumeur. En ik ben nog steeds bij vlagen super onzeker over zo’n beetje alles in mijn leven.

Maar ja, ik heb wel op sommige zaken een nieuwe kijk gekregen. Mwoah, misschien niet eens een andere kijk, maar überhaupt een kijk. Zaken waar ik voorheen misschien wel helemaal nooit over nadacht. Zaken die je pas tegenkomt als je iets kuts meemaakt.

Zie het als levenslessen. Geeft dat de dood van Stefan dan zin? Nee, totaal niet nee. Het zijn levenslessen die ik niet had willen missen, maar wel liever op een andere manier was tegengekomen.

En neem van mij aan (dat recht heb ik namelijk wel verworven ondertussen), je wilt niet wachten op één of ander teken van the universe om eens stil te gaan staan bij sommige zaken. Waarom wachten? Waarom pas in actie komen nadat er iets naars gebeurd is? Omdat sommige zaken bij jou dus niet aan de oppervlakte liggen. Zo simpel is dat. Die zaken komen pas naar boven als er iets naars gebeurt, omdat je dan keihard met je neus op de feiten wordt geduwd.

En eigenlijk is dat te laat. Daar kan ik over meepraten. Had ik deze lessen eerder tot me genomen, dan had me dat voorheen wellicht vaker kunnen helpen. Maar ook daarvoor geldt: het was allemaal niet voor niks.

Maar nu jij! Want ook bij jou ligt niet alles aan de oppervlakte. En dat is in sommige gevallen heel prima, maar levenslessen kun je, voor zover mogelijk, toch echt beter krijgen zonder kut ervaring.

En that’s where I come in! De komende weken deel ik elke dinsdag een levensles met je. Deze deel ik ook in mijn lezing, dus waarom niet hier?

Verwacht geen Tsjakka speech elke week! Wat je wel kunt verwachten is een waardevolle les, aangevuld met mijn persoonlijke ervaringen en waarom ik denk dat deze les ook voor jou van belang kan zijn. Als jij daardoor anders naar zaken gaat kijken en zelf anders gaat acteren op dingen: dan voel ik me een big ass winnaar.

Sharing is caring! Niet alleen the bads maar juist ook the goods!